Vragen? Bel Excellent Recordings
Telefoon 0341 - 74 52 38

Cd-recensie Vincent de Vries

Wat maakt dat de ene cd met koraalbewerkingen van Feike Asma en/of Jan Zwart geen hoge ogen gooit en de andere wel?

Aan de bezieling van de organist zal het niet liggen, maar waaraan dan wel? Misschien is het een combinatie van techniek, tempo, het juiste orgel en een goede opname. Op de laatste cd van Vincent de Vries, docent aan het conservatorium in Seoul, is die combinatie duidelijk aanwezig. Zijn vertolking van Feike Asma en Jan Zwart is een lust voor de oren.

De bewerkingen van Asma en de familie Zwart zijn nog steeds populair onder kerkorganisten en kerkvolk. De Vries koos voor zijn nieuwe cd uit bekende koraalbewerkingen van de twee christelijke ‘orgelgrootmeesters’. Daarbij putte hij uit de breedte van hun repertoire. Hij speelt dus niet alleen psalmen, maar opent de cd met de bekende fantasie-ouverture ‘Dankt, dankt nu allen God/Wilt heden nu treden’ van Jan Zwart. Daarna volgen onder meer ‘Wees gegroet, gij eersteling der dagen’ van Asma en Zwarts bewerking van Psalm 103:8.

Hoewel Asma en Zwart nauwelijks tijdgenoten zijn te noemen, maakt De Vries met zijn cd toch een soort tijdsbeeld. Met zijn overtuigende manier van spelen doet hij recht aan beide organisten en zorgt hij voor een samenhang die op veel soortgelijke cd’s niet is te vinden.

De cd is dan ook een aanrader voor liefhebbers van Asma en Zwart.

‘Vincent de Vries speelt koraalbewerkingen van Feike Asma en Jan Zwart’ is te koop via www.bestelmuziek.nu en kost € 15,95.

Recensie: Pieter Beens

Vandaag voor 16.30u besteld = morgen in huis