Vragen? Bel Excellent Recordings
Telefoon 0341 - 74 52 38

Geschiedenis Excellent Recordings

 

Steven Wielink, oprichter van Excellent Recordings, over het ontstaan en de geschiedenis en het van Excellent Recordings:

Hoe het begon.
Al van jongs af aan had de muziekweergave mijn bijzondere interesse. Nog in het analoge tijdperk kocht ik speciale persingen van LP’s, die een hoog kwaliteitsniveau hadden. Om dit niveau ook te kunnen beluisteren en waarderen werd uiteraard een goede hifi-installatie aangeschaft.

Ik was er bijvoorbeeld trots op dat de weergave van het orgel van de Notre Dame in Parijs de 32-voets registers de kopjes bij ons thuis deed rammelen.
Waar anderen zeiden dat het een goede opname betrof, was ik vaak nog kritischer en was het goede soms nog niet goed genoeg.

Na mijn huwelijk in 1980 is de interesse voor alles wat met audio te maken heeft nog verder uitgebouwd en ben ik uiteindelijk in mijn vrije tijd terecht gekomen in de opnamewereld.
Wat mij en vrienden van mij soms verbaasde was het regelmatig voorkomend bedroevende kwaliteitsniveau van opnamen binnen het segment van onder meer koorzang, samenzang en orgelmuziek. Waar in de klassieke opnamewereld een hoge kwaliteitsstandaard werd gehanteerd, leek dat binnen genoemd segment niet altijd aan de orde te zijn. Beoordeling van dat niveau vond nauwelijks publiekelijk plaats. Dat dit anders ging en gaat in de klassieke wereld blijkt uit de vakbladen zoals Luister.

Samen met enkele vrienden streefde ik  naar het maken van opnamen die de vergelijking met de opnamen van klassieke werken door bekende bedrijven in die tijd (Philips Classics o.a.) konden doorstaan. Een altijd weer nieuwe uitdaging in ruimten die je soms niet kende en waar je desondanks al luisterend naar de akoestische eigenschappen de juiste microfoonopstelling moest kiezen.

Ontstaan Excellent Recordings
In 1991 heb ik de eerste stap gezet naar een eigen bedrijf. Langzamerhand is dit bedrijf vanuit de hobby-sfeer gegroeid naar een professionele onderneming, waar de(geluids) kwaliteit hoog in het vaandel staat. Zo is het gehele traject, van opname tot en met de pre-master voor de fabriek, digitaal. Hoewel dit uitermate veel mogelijkheden biedt, blijven de oren en ervaring van de opnameleider maatgevend, omdat een minder goede microfoonpositie in principe nooit meer goedgemaakt kan worden in het afwerkingstraject.

Het audiovirus is ook overgedragen op één van mijn kinderen, Arend-Jan. Hij werkt sinds 2006 met enthousiasme bij Excellent Recordings. Ook hij is in hart en nieren liefhebber van high-quality opnamen.

Steeds weer blijft het voor ons de uitdaging om een product te maken dat een goede balans heeft tussen op te nemen materiaal,  zoals instrumenten, koren en dergelijke  en de ruimte waarin wordt gemusiceerd. Uit het steeds maar groeiende klantenpotentieel blijkt dat steeds meer mensen deze benadering weten te waarderen.
 


Steven Wielink – Excellent Recordings

Cd opname St. Joriskerk koorwerk Hij leeft - Lennert Knops en Kees den Bok
Vader en zoon, jaren geleden...
Opname met o.a. Jan Mulder en Peter Eilander
Steven en Arend-Jan Wielink
Orleans
ER 11 07 (origineel)2 (3)
opname veenendaal 2011
<
>