Vragen? Bel Excellent Recordings
Telefoon 0341 - 74 52 38

Recensie cd Vincent de Vries

Ik zie hem als peuter met zijn blonde koppie tijdens een concert van Feike Asma nog zitten in de Groote Kerk van Maassluis. Naast vader Joop de Vries, destijds de zeer verdienstelijke organist van de Nieuwe kerk in Scheveningen, waarvan het prachtige orgel nu in Wageningen staat.

Vincent zit dicht tegen pa aan, die het knulletje zachtjes in zijn oor fluistert: “Nu komt het volle werk”.
Tja, een betere muzikale opvoeding kan je bijna niet krijgen. Een muzikaal bevlogen pa en een Feike Asma die.. nou ja: wie kent hem niet?

Het bekende verhaal van de paplepel met heerlijke pap!

Deze keer heeft Vincent de Vries na twee LP’s, 9 orgelcd’s en 5 piano/harpichord cd’s het prachtige ‘romantische barokorgel’ van de Bovenkerk in Kampen gekozen voor het maken van deze cd. Het is  zelfs een live-opname van het concert dat hij op 29 september gaf. Een goed initiatief van organisator Johan van Arnhem. Zo’n live opname heeft wat. Hier en daar hoor je wat kleine publiekgeluidjes en er is zelfs iemand die het nodig vindt om juist bij een zachter stuk iets met een deur of een stoel ‘te doen’.

Voordeel: je voelt je betrokken bij zo’n concert. Meer dan bij een steriele en vlekkeloze opname, hoe mooi die ook kan zijn. En over opname gesproken: deze is perfect! Excellent Recordings uit Nunspeet heeft het weer voor elkaar! Het valt bij sommige onderdelen op dat het onderscheid tussen Rugwerk en ‘de rest van het orgel’ duidelijk is waar te nemen. Net zoals je dat als luisteraar in de kerk ook hoort. Natuurgetrouw dus.

De cd is een feest voor het oor.

Wat is hier een muzikale virtuoos aan het werk! Dat begint al met de bekende Fantasie en Fuga over Psalm 72:11 van Jan Zwart. Heel bekend, maar tegenwoordig weinig meer gehoord. Enthousiast en puntig en gespeeld een transparant geregistreerd. Het Orgellied over ‘Ga niet alleen door ’t leven’ van dezelfde componist deed me denken aan de opname van Feike Asma aan het orgel van de Wilhelminakerk in Rotterdam. Mooi!

De Passacaglia en Fuga in c-moll van Bach is altijd weer een indrukwekkend geheel. Vincent de Vries maakt er door goed uitgekiende registraties en doorzichtig spel een waar 20-variatiaties-feest van. Wie zegt dat Bach geen romantische muziek heeft geschreven die heeft het niet begrepen. Alweer mooi!

Joseph-Hector Fiocco tekent voor het Adagio en Allegro uit Pièces de Clavecin, opus 1. Onderhoudende en wat lichtvoetige barokmuziek van deze componist, violist en professor in Grieks en Latijn.

Het was Feike Asma die de Valerius-suite van Willem Vogel bekend maakte onder het grote publiek.

Ruim 12 minuten in ‘Vogel-vlucht’ door bekende vaderlandse liederen. Het zou eigenlijk een standaard werk moeten zijn op ieder koningsdag- of bevrijdingsdagconcert. Vincent geeft een spannende en virtuoze vertolking van vaderlandsliefde ten beste.

Het Moto Ostinato uit Sonntagsmusik van Petr Eben is voor mij het absolute hoogtepunt van deze cd.

Imponeerde Klaas Jan Mulder met dit stuk al op een lp, opgenomen in de Groote Kerk van Maassluis, de interpretatie van Vincent de Vries op deze cd is overweldigend. Van begin tot eind weet hij de spanningsboog van dit stuk vol ritmiek in stand te houden door enerzijds een buitengewoon virtuoze aanpak en anderzijds door uitgekende registraties. Complimenten ook voor de registranten.

Jammer dat er nu niet een klein rustpuntje tijdens het concert is gecreëerd. Je zit nog op het puntje van je stoel na te puffen van het geweld van Petr Eben als Alphonse Mailly met de Sonate Opus 1 in D minor als het ware met veel decibellen met de deur in huis valt. Dat is even schakelen omdat hier compositorisch een heel andere bron wordt aangeboord. Van het vroeg-moderne idioom plof je in de romantiek van deze Belg.

Voorwaar een prachtig geheel deze Sonate. En wat een snelheid wordt er weer ontwikkeld. Vooral tijdens het Allegro con brio, dat vaak op concerten is te horen.

Het concert eindigt zoals Feike Asma dat meestal deed: met een koraalbewerking. De Fantasie over de Avondzang van Feike Asma, ongetwijfeld het grote voorbeeld van Vincent de Vries, is een heerlijke afsluiter van dit concert. Geheel in Asma-stijl gespeeld en afgesloten met geïmproviseerde Asmatische loopjes en akkoorden. Dit slot zou de definitie van ‘uit z’n dak gaan’ kunnen versterken.

Deze cd is een echte aanrader. Vincent weet nostalgische gevoelens op te roepen, maar verpakt deze wel in eigen interpretaties. En dat maakt het zo bijzonder.

Het is best goed gegaan met het blonde peutertje uit Scheveningen!

Nog één ding: waarom woont zo’n organist toch helemaal in Seoul en niet in Utrecht of zo?

Voor slechts 14.95 euro heb je een mooi cadeau!

O ja, het nummer op de gratis bonustrack is:… verrassing!

 

Gert-Jan de Graaf