Vragen? Bel Excellent Recordings
Telefoon 0341 - 74 52 38

Bert Matter

Ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van Bert Matter verscheen op initiatief van Okke Dijkhuizen een cd waarop de Zutphense musicus improviseert op orgels in Arnhem, Dordrecht, Nijmegen en Zutphen. In Zutphen was Bert Matter van 1969 tot 2002 organist op het befaamde Henrick Bader-orgel (1643) in de Sint Walburgiskerk. Naast orgeldocent, interpreet en componist heeft Matter naam gemaakt als improvisator, waarvan op deze cd een bloemlezing is samengebracht.

De improvisaties waren oorspronkelijk bedoeld voor radioprogramma’s van de EO en de KRO. Diverse opnamen komen uit het archief van Okke Dijkhuizen, jarenlang programmamaker op Radio 4, en uit het Instituut voor Beeld en Geluid te Hilversum. Dankzij deze opnamen kan de cd de rijke improvisatiekunst van Bert Matter documenteren, variërend van een improvisatie in de vorm van een Noord-Duitse koraalfantasie (LvdK 279) tot een improvisatie in minimal stijl over het derde couplet van Luthers lied ‘Bewaar ons, Here, bij uw woord’ (LvdK 310).
De oudste improvisaties op de cd, over gregoriaanse gezangen voor Driekoningen, dateren van 1982. De meest recente improvisatie stamt uit 1999 en heeft de Lofzang van Maria als thema, één van de vroegste melodieën uit de calvinistische traditie. Uit deze traditie komen ook de improvisatie over Psalm 121 en de improvisaties over drie liederen uit Valerius’ Nederlandtsche Gedenck-clank (1626).

Deze cd kunt u bestellen via bestelmuziek.nu/bertmatter