Vragen? Bel Excellent Recordings
Telefoon 0341 - 74 52 38

Recensie cd COMPLEMENTAIR - Gerben Mourik en Gerlinda van den Berg

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: dit is geen doorsnee cd die je meestal kunt verwachten in dit genre. Deze cd dwingt je tot luisteren. De sfeer is intiem en de muziek ademt de sfeer van het impressionisme. 

Ik viel meteen voor de sfeer van de opname in combinatie met het spel van beide muzikanten. Mooi vind ik ook dat twee musici van totaal verschillende afkomst elkaar weten te vinden. Gerlinda van den Berg kennen we vooral van het populaire Duo Friends; Gerben Mourik juist vanwege zijn orgelimprovisaties in laatromantische en moderne stijl. Dat beide musici op deze schijf voor ‘niet gebaande wegen’ kiezen dwingt respect af. De combinatie orgel en panfluit is zeker geen nieuwe maar in dit repertoire is het vrij zeldzaam. Componisten als Debussy, Alain, Vierne en Guilmant associeert de luisteraar nu niet meteen met de klanken van een panfluit… Toch? In het boekje vinden we het antwoord: “Een cd met klassieke werken voor panfluit en orgel is geen voor de hand liggende combinatie”, schrijft Gerben Mourik. Enerzijds omdat de panfluit veelal met Roemeense volksmuziek wordt geassocieerd, anderzijds is er niet veel origineel repertoire voor deze bezetting beschikbaar.

Het uitgangspunt van deze opname was de compositie van Arie Keijzer, geschreven voor orgel en panfluit én opgedragen aan beide musici. Los daarvan; ook de Trois mouvements van Jehan Alain -origineel geschreven voor piano en fluit en door zijn zus Marie-Claire Alain bewerkt voor orgel en fluit- past wonderwel in dit program. En hoewel de klank van de panfluit soms zoetig en weeïg kan overkomen, blijkt het zich prima te mengen met die van het orgel. Maar dat wisten we al. De leidende melodie in Guilmant’s Cantilene pastorale krijgt hierdoor extra glans. Het Scherzetto -uit de bundel 24 pièces et style libre- van Vierne klinkt in deze combinatie heel geraffineerd! De chromatiek en de harmonische taal van Vierne werken hier heel aanstekelijk. Ook in de Trois mouvements van Jehan Alain –een compositie waar in drie korte momenten diversen sferen de revue passeren- laten de musici zich niet onbetuigd! Heel fraai is ook de vertolking van het Andante in Des van Cor Kint. In een heerlijk grondstemmenpallet ‘vertelt’ deze compositie zijn verhaal. Kern van deze cd is de driedelige Sonatine van Keijzer. Sfeer en harmonie doen weldadig aan. Het stuk karakteriseert zowel de panfluit als het orgel. Hoogtepunt is voor mij de improvisatie over het Syrinx van Debussy. Gerben Mourik weet hier in drie impressies op subtiele en geraffineerde wijze iets kunstzinnigs neer te zetten. Hij speelt met de thematiek en weet precies de juiste sfeer te treffen.

De opname vond plaats in de St. Michaëlskerk te Oudewater, waar Gerben Mourik het in 2008 geplaatste koororgel van Wadsworth/Oldknow uit 1862/1886 bespeelt. Een fraai instrument wat in de prachtige ruimte van de kerk bijzonder aangenaam klinkt. De opname heeft iets intiems en is zeer open en transparant van karakter. Je beleeft de opname alsof je er live bij aanwezig bent. Schitterend gedaan door het team van Excellent Recordings! De presentatie van de cd met fotowerk van Sjaak Verboom en artwork van Henrieke Wielink is niet alleen maatwerk maar staat ook in perfecte verhouding tot de muziek.

Een ‘eigenwijze’ cd met een ‘eigenwijs’ programma ten gehore gebracht door twee ‘eigenwijze’ musici.
Een aanrader!

JAN-WILLEM VAN BRAAK | OKTOBER 2015