Vragen? Bel Excellent Recordings
Telefoon 0341 - 74 52 38

Psalmen vanuit de Bovenkerk - Cees van der Hart

Het prachtige Hinsz-orgel in de Bovenkerk van Kampen kan bogen op een eeuwenoude staat van dienst. Waar klinkt de Hollandse Koraalkunst beter dan op dit orgel? Terwijl de criticaster denkt van: niet wéér Kampen, smult de liefhebber er juist weer van. Een ding staat als een paal boven water; het is en blijft een prachtig orgel waar heel veel op mogelijk is.

Dat de keus in dit genre dan ook telkens weer op Kampen valt is begrijpelijk. Aan de andere kant: er is natuurlijk meer. Dat neemt niet weg dat de Hinsz in de imposante ruimte van de Bovenkerk een onweerstaanbare aantrekkingskracht blijft uitoefenen. Op jong en oud. En niet alleen in dit genre. Ook in het barokke repertoire trekt het orgel artiesten van over de hele wereld.

Cees van der Hart (1974), organist van de Gereformeerde Gemeente te Krabbendijke, zag met het uitkomen van deze cd zijn droom verwezenlijkt. Ik kan me er wel iets bij voorstellen. Het is niet iedereen gegeven om hier een cd op te nemen. Anderzijds is het onoverkomelijk dat er in het overweldigende aanbod ook veel voorbijkomt wat de moeite nauwelijks waard is. Daarin moeten we ook eerlijk zijn. Deze cd maakt daar een positieve uitzondering op. Het feit dat we hier te maken hebben met een amateur organist doet daar niets aan af, integendeel; de klanken en harmonieën die voorbij komen maken me juist nieuwsgierig. Van der Hart vermijdt platgetreden paden en ontpopt zich tot een veelzijdige speler. Vooral in partita-achtige bewerkingen (zoals 81, 52 en 87) weet hij mij te overtuigen. De ene keer met een mooi trio en de andere keer met een bewerkte cantus firmus of een mooie fugato. Nergens is het voorspelbaar en zeker in dit genre vind ik dat knap. Hij heeft zich een eigen stijl eigen gemaakt. Dat blijkt onder andere uit de opbouw van zijn toccata bewerkingen; vindingrijk en bij tijd en wijle zichzelf overstijgend (24, 138). Verrassend zijn ook zijn registraties. Hij laat ons kennismaken met klankcombinaties die minder voor de hand liggen maar daardoor juist heel overtuigend overkomen (81, 87). De enige aantekeningen die ik heb is dat ik (te) vaak de snijdende Scherp III van het Bovenwerk in het volle werk bespeur. Een enkele keer vind ik dat mooi, maar meestal niet. Daarnaast hoor ik in het heldere triospel (vaak op het rugwerk gespeeld) te vaak een baspartij op zestienvoets basis die helaas volledig verloren gaat in de akoestiek van de kerk. Een registratie op achtvoets basis had meer duidelijkheid gegeven en had hier meer effect gehad.

De directe opname van Excellent Recordings uit Nunspeet (Steven en Arend-Jan Wielink) is erg fraai. Veel details zijn hoorbaar terwijl er aan de andere kant toch ook ruimte aanwezig is. Ik heb afgelopen jaar heel wat opnamen beluisterd van dit duo en ik kan niet anders zeggen dat ze allemaal erg fraai waren. Daarmee onderscheiden ze zich in de markt want elders beluister ik het wel eens anders. Ook de opmaak van deze uitgave is chique en keurig voor elkaar. Voor de liefhebbers van dit genre is deze schijf een absolute aanrader. Voor de liefhebbers van de aloude Psalmen trouwens ook…

Jan-Willem van Braak | maart 2013