Vragen? Bel Excellent Recordings
Telefoon 0341 - 74 52 38

Magnifique, Cathedral Tour 2

Magnifique, Cathedral Tour 2. Na het succes van het eerste deel ligt er nu een tweede. De Franse jas is ditmaal verwisseld voor een Duitse. Het concept is hetzelfde gebleven alleen is er gewisseld van organist. De opname vond plaats in de St. Gudulakirche in Rhede (D).

Was het voorgaande deel overwegend gevuld met Frans klassieke orgelwerken; dit programma is een soort potpourri van klassieke evergreens. Het grote orgel van Seifert uit Kevelaer, met in de basis klassieke eigenschappen, lijkt een ideaal medium voor deze muziek. Was in het voorgaande deel Marco den Toom de organist, in dit deel mag André van Vliet op de orgelbank plaatsnemen.

In de opening van de Bachmedley komen in een quasi nonchalante sfeer allerlei bekende fragmenten voorbij. Feest der herkenning! De Nimrod van Elgar blijft een onverwoestbaar stuk muziek, ook in dit arrangement voor orgel en trompet. The arrival of the Queen van Händel is typisch een stuk muziek wat altijd op waardering kan rekenen. Het komt fris en ontspannen over net als het Concerto in Bes van Telemann. De orgelsolo Sketch in white (alleen muziek voor witte toetsen) van Dick Sanderman vind ik een vondst. Als het daarover gaat; naar mijn mening is er te weinig afwisseling tussen orgel en trompet. Slechts één enkele orgelsolo (wel een originele!) komt tot klinken. Meer van die momenten waren dit album ten goede gekomen. Deel I was daarin consistenter.

Verder niets dan lof voor de musici. Ze verstaan hun vak. André van Vliet benut het orgel in al zijn mogelijkheden. Vooral de grondstemmen van dit instrument laten een zeer breed orgel horen. Het echtpaar Post blaast er lustig op los. De momenten waarin de bugel gebruikt word zijn naar mijn mening de beste. Speciale aandacht verdient de opname. Arend Jan en Steven Wielink van Excellent Recordings hebben iets heel moois neergezet. Ruimte en afstand tot de instrumenten zijn goed in balans en het zeer open klankbeeld (!) ervaart of je zelf in de kerk zit. Klasse!

Al met al een verzorgde uitgave die zijn weg wel zal weten te vinden.

JAN-WILLEM VAN BRAAK