Vragen? Bel Excellent Recordings
Telefoon 0341 - 74 52 38

Jan Zwart - 'n geliefd orgelist

Met zijn jongste cd geeft Peter Eilander toe aan twee oude liefdes: die voor de muziek van ''orgelist'' Jan Zwart en die voor het orgel van de Oude Kerk in Amsterdam. Het schijfje is min of meer bedoeld als herdenkings-cd omdat het dit jaar zeventig jaar geleden is dat Zwart overleed. Overigens zet de organist die herdenking niet al te dik aan. De opname is "eenvoudig bedoeld om u te laten genieten van goede koraalmuziek en een schitterend orgel." 

 

Bron: www.rd.nl

Negen van de veertien nummers zijn van Zwart zelf. Het klinkt alsof Eilander veel plezier heeft in het spelen van deze muziek. De Fantasie ove r het Lutherlied bijvoorbeeld staat als een huis, klinkt krachtig en tegelijk helder en puntig. Als Zwarts muziek voor sommigen nog iets dufs mocht hebben (of is die tijd echt voorbij?), dan kunnen ze zich hier van het tegendeel laten overtuigen.

Het is een aardig idee van de Apeldoornse organist om ook een aantal werken van Zwarts tijdgenoten op te nemen. Van Jacob Hooft klinkt de Fantasie voor orgel in f-moll, die werd opgedragen aan Zwart. Die wordt daarmee in z''n tijd geplaatst: genoemde Fantasie en Zwarts Furiante voor Orgel (ook opgenomen) stammen duidelijk uit dezelfde klankwereld. Hoofts Fantasie is gearrangeerd door Eilander, maar het wordt niet duidelijk waaruit dat arrangeren precies bestond.

Ook met de Finale Psalm 72 van Cornelis de Wolf klinkt er muziek van een tijdgenoot. Eilander pakt die zo pittig aan dat ik me afvraag of hij het stuk op sommige momenten echt recht doet. Het monumentale karakter van de compositie komt nu niet helemaal uit de verf. Dat is overigens een van de weinige kanttekeningen bij deze mooi opgenomen cd.