Vragen? Bel Excellent Recordings
Telefoon 0341 - 74 52 38

Cd-recensie ‘Een vaste Burcht’

Ter gelegenheid van 500 jaar Reformatie schreef de bekende componist Johan Bredewout een nieuwe cantate, die op 20 oktober in première ging. Excellent Recordings maakte een live-opname die sinds kort in de winkels ligt.

Dat het oratorium pas aan het einde van het herdenkingsjaar in première ging en daarna op cd verscheen, lijkt een beetje mosterd na de maaltijd te zijn. Het is wat mij betreft dan ook een gemiste kans dat het publiek pas nu op grote schaal kennis met het oratorium kan maken, juist omdat ‘Een vaste Burcht’ muzikaal goed in elkaar zit en spannende composities bevat. De opname is bovendien geslaagd: het geluid is helder en er is maar weinig dat verraadt dat het hier om een live-opname gaat.

Het oratorium bestaat uit een ouverture die wordt gevolgd door vijf delen en een finale. De vijf delen bestaan uit drie sola’s – ‘Sola Scriptura’, ‘Sola Gratia’ en ‘Sola Fide’ – die elk worden gescheiden door een ‘tussendeel’. Opvallend is dat het grootste deel van het oratorium bestaat uit psalmen (de berijming van 1773), af en toe afgewisseld door instrumentale muziek. De psalmen vertolken precies het hart van de Reformatie en zijn vooral ook bekend: Bredewout verwerkte onder meer de psalmen 42, 119 en 138. Toch schreef hij zijn eigen muziek voor de psalmen, waardoor het hele oratorium tot de finale ‘spannend’ en vernieuwend blijft zonder profaan te worden.

Vergeleken met andere oratoria van Bredewout is ‘Een vaste Burcht’ wat ongewoon: met bekende psalmen, zonder spreekstemmen en redelijk ingetogen. De ongebruikelijke composities voor de eeuwenoude psalmberijming maken het oratorium wel minder toegankelijk voor liefhebbers van deze berijming, maar ‘de luisterlat’ wordt toch niet te hoog gelegd.

‘Een vaste Burcht’

Excellent Recordings
Prijs: € 14,95 via http://www.bestelmuziek.nu